Ilmainen toimitus yli 80€ tilauksiin!

Maailman paras frisbeegolfyhteisö?

Juttu lentää kuin Tanskan Mamba, pelikavereita kannustetaan ja heidän onnistumisista iloitaan, heittoseuraa löytyy aina jos niin haluaa ja kierroksen jälkeen tekee mieli jäädä puttailemaan sekä tapaamaan hengenheimolaisia, niin uusia kuin vanhoja.

Ennestään tuntemattomat ihmiset tervehtivät toisiaan. Radat ovat kaikille tärkeitä, niitä arvostetaan ja niistä pidetään huolta. Kynnys kilpailemiseen, talkoiden tekoon ja seuratoimintaan on matala tai jopa olematon. Kunnioitus niin talkoolaisia kuin muita heittäjiäkin kohtaan on korkealla. Yhteisön jäsenet ovat aidosti ylpeitä siitä, eivätkä pelkää näyttää ja kertoa sitä muille tai ottaa uusia tulokkaita mukaan. Kuulostaako sellaiselta missä haluaisit olla mukana? Sellaiselta, johon haluaisit antaa myös oman panoksesi.

Yhdessä tekeminen, yhteisöllisyys ja yhteenkuuluvuus

Tutkimuksen (Kihu 2017) mukaan urheilussa tärkeinä pidettäviä asioita ovat sen herättämät tunteet ja yhteenkuuluvuus, jopa yli fyysisen tekemisen. Voin hyvin allekirjoittaa tämän oman lähes 50 vuoden kokemukseni turvin. Koko elämäni eri urheiluseuroissa niin urheilijana, seuratoimijana kuin valmentajanakin viettäneenä olen nähnyt ja kokenut paljon. Oli kyse sitten yksilö- tai joukkuelajista, on yhdessä tekeminen ja kaverit ollut parhaiten toimiva ja eniten positiivisia muistoja jättänyt asia.

Yhteisöllisyys ja yhteenkuuluvuus syntyvät parhaiten samanhenkisten ja samoista asioista nauttivien ihmisten kesken. Oli kyse sitten urheiluseurasta, kaveriporukasta tai muusta toistensa kanssa samaa intohimoa jakavasta porukasta, on tärkeää että yhteistä toimintaa, yhteisiä arvoja ja yhteenkuuluvuutta lisääviä elementtejä on riittävästi yhteisöllisyyden luomiseksi. On myös äärimmäisen tärkeää, että erilaiset ihmiset kokevat olevansa tervetulleita yhteisöön.

Miten saadaan kaikki puttaamaan samaan koriin?

Kuten kaikki tiedämme, on frisbeegolfin suosio räjähtänyt viimeisten vuosien aikana. Lajin pariin ovat löytäneet niin lapset, nuoret kuin tällaiset keski-ikäiset gubbetkin. Mutta mistä löytyy tarinan alussa kuvatut yhteisöt? Miten ja kuka niihin pääsee mukaan? Pääsemmekö tilanteeseen, jossa fribaajat ympäri maailman niin sanotusti puttaavat samaan koriin ja kaikille löytyy oma paikkansa. Tässä haastetta koko lajiyhteisölle, niin seuroille, tapahtumien järjestäjille, ratojen ylläpitäjille kuin meille jokaiselle frisbeegolf-fanaatikollekin.

Millä tavoin hyvä yhteisöllisyys sitten saavutetaan? Siihen eivät riitä sanat tai päätökset, vaan ihmisten aito halu ja teot sen eteen. Tarvitaan aktiivisia ja idearikkaita puuhamiehiä ja -naisia, jotka näitä vievät eteenpäin. Tarvitaan tuki ihmisiltä jotka haluavat olla mukana. Tarvitaan niin kilpailuja, talkoita kuin muitakin laji-ihmisiä kokoavia tapahtumia. Kaikki nämä niin, että niihin on helppo tulla mukaan omalla panoksellaan, sellaisena kuin on. Sen sijaan ei todellakaan tarvita vastakkainasettelua, kyräilyä, muiden ajatusten dissaamista tai muutakaan negatiivisuutta, jota valitettavan paljon lajimme parissa esiintyy.

Ollaan ylpeitä omista yhteisöistä ja näytetään se

Haastan jokaisen seuran, kaveriporukan tai radan ylläpitäjän miettimään miten minun yhteisöstäni saadaan entistäkin parempi ja houkuttelevampi. Luodaan tervehenkinen kilpailuasetelma, jossa yhteisöt pyrkivät parantamaan omaa houkuttelevuuttaan toimimalla paremmin, ei haukkumalla muita. Annetaan arvostusta toimijoille jotka vievät asioita eteenpäin, ei mollata ideoita vaikka omasta mielestä asiat voisikin tehdä paremmin. Ollaan ylpeitä omista yhteisöistä ja näytetään se, esimerkiksi yhtenäisillä asusteilla.

Muistakaa kuitenkin, että kaikkea ei tarvitse keksiä itse, vaan hyvin toimivia asioita voi ja kannattaa kopioida muualta, lisätä niihin omat mausteet tai vapaasti poimia rusinat pullasta. Jos mietit, mistä löydät hyviä esimerkkejä hienon yhteisön luomiseksi, suosittelen suuntaamaan syksyn tai talven aikana Espanjaan, Mijasin radalle. Jututa siellä ihmisiä, niin paikan pitäjää Panua kuin muitakin fribaajia. Osallistu kilpailuihin, vietä aikaa klubitalolla ja mieti mitä voisit sieltä tuoda mukaan oman yhteisösi toimintaan

Paikka, jonne haluaa päästä uudelleen ja uudelleen

Otsikon kysymykseen palatakseni, löytyykö Mijasista maailman paras frisbeegolfyhteisö? En todellakaan tiedä, mutta ainakin paras jonka itse olen löytänyt. Se on paikka, jonne haluan päästä uudelleen ja uudelleen. Valitettavasti työt ja arki Suomessa kuitenkin rajoittavat sen verran, että olisipa hienoa löytää lähempääkin jotain samanlaista.

Erno Puupponen

Kirjoittaja on varsin innokas, viittäkymppiä lähestyvä amatöörifribaaja, joka kutsuu itseään myös lajifanaatikoksi. Hänen pelikaverinsa myös allekirjoittavat tämän. Hän on myös yksi Fuzzy Eaglen omistajista.

Lahjakortti